

جامعهشناسی
برای
مدیران
کسبوکار
مدرس
جامعهشناسی برای مدیران کسبوکار
آنلاین با امکان دسترسی به فایل ضبط شده جلسات
شرح درس
هر سازمان یا شرکتی، شامل مجموعهای از کنشگران اجتماعی است که در جایگاههای مختلف از مدیران ارشد تا کارکنان در ردههای پایینتر، با انواع تخصصها و وظایف قرار گرفتهاند. روابطی اجتماعی میان این کنشگران برقرار است، قشربندی در سازمان وجود دارد، فرهنگ سازمانی خاصی حاکم و ارزشها و هنجارهای گوناگونی در سازمان جاری است، اعضای سازمان تحت تأثیر نظام انگیزههای متفاوتی قرار دارند، و تعهد سازمانی، نوآوری، رضایت از کار و سطوح متفاوتی از نوآوری در کار را بروز میدهند. به علاوه مدیران سازمانها مایل هستند تغییراتی در سازمان ایجاد کنند و آنها را به سمت بهرهوری و کارآمدی بیشتر هدایت کنند.
جامعهشناسی، علم روابط اجتماعی، مجموعهای از مفاهیم، نظریهها و دستآوردهای شناختی برای تحلیل سازمانها و کمک به اداره کردن بهتر آنها بسط داده است. دوره «جامعهشناسی برای مدیران کسبوکار» محتوایی است برای مدیران کسبوکار در سطوح مختلف – از مدیران ارشد تا مدیران واحدهای سازمانی نظیر مدیریت سرمایههای انسانی – تا از منظری جامعهشناختی و با اهداف کاربردی به سازمانها بنگرند، تحلیل کنند، مشکلات خود در سازمانها را دریابند و بینشهایی برای قرار گرفتن در مسیر حل این مشکلات کسب کنند. همه جلسات شامل یکونیم ساعت تدریس و نیم ساعت پرسش و پاسخ است.
این دوره برای افرادی بیشترین فایده را دارد که در سطحی از مدیریت کسبوکار درگیر هستند، و تلاش میشود مباحث به گونهای ارائه شوند که برای افراد ناآشنا با جامعهشناسی نیز جذاب و کاربردی باشد، اما آشنایی با مباحث ارائهشده در پادکست «جور دیگر: جامعهشناسی برای همه» میتواند برای شرکتکنندگان در این دوره مفید باشد.
ویژگیهای دوره
یکی از ویژگیهای این دوره، استفاده از مثالهای برگرفته از بررسی واقعی شرکتها و سازمانهای ایرانی برای ارائه مطالب است. مدرس دوره چندین سال به عنوان مشاور در شرکتهای بخش خصوصی ایران کار کرده و شواهد و مثالهای متعددی از آنها برای شرکتکنندگان ارائه میکند. تعداد و جزییات جلسات این دوره در انتهای همین برگه مشاهده میشوند.
انتظار از دوره
انتظار میرود شرکتکنندگان هم با بینشها و مفاهیم جامعهشناختی برای تحلیل سازمانها و شرکتها آشنا شوند، و بتوانند مسائل سازمان خودشان با رویکردی جامعهشناختی تحلیل کنند. حداقل انتظار میرود شرکتکنندگان بتوانند به این سؤال پاسخ دهند: «برای تحلیل کدام مشکلات سازمان میتوانند از بینش جامعهشناختی استفاده کنند و از تحلیل جامعهشناختی سازمان چه انتظاری داشته باشند.»
------------------
درباره مدرس:
محمد فاضلی، جامعهشناسی سیاسی در دانشگاه تربیت مدرس خوانده، و عضو هیئت علمی در دانشگاه مازندران و دانشگاه شهید بهشتی بوده است. او «پادکست دغدغه ایران» را در حوزه اندیشه توسعه و «پادکست جور دیگر» را در زمینه آموزش همگانی جامعهشناسی منتشر میکند. دکتر فاضلی پیش از این دوره «جامعهشناسی برای همه» را در پلتفرم هنرستان تدریس کرده است.
جلسات
چهار جلسه به شرح زیر:
جلسه اول
جامعهشناسی سازمان چیست؟
سازمانها نیز مثل جوامع، خودشان نظام اجتماعی هستند. سازمانها از نظام اجتماعی تأثیر میپذیرند و بر نظام اجتماعی اثر میگذارند؛ و فراتر از آن در درون هر سازمان، نظامی اجتماعی وجود دارد که شام...
جلسه دوم
تحلیل فرهنگ سازمانی
فرهنگ سازمانی، شخصیت و ویژگی سازمان است و از ترکیب ارزشها، باورها و مفروضاتی که در ذهن و جهتگیریهای رفتاری کارکنان سازمان که بین آنها مشترک است ساخته میشود. ارزشها، باورها و مفروضاتی ک...
جلسه سوم
ایجاد تغییر در سازمان
مدیران کسبوکار مایلند انواعی از تغییرات را در سازمان خود ایجاد کنند. برای مثال، آنها میخواهند استفاده از اتوماسیون را افزایش داده و آنرا کارآمدتر سازند، جلسات مؤثرتری در شرکت برگزار کنند...
جلسه چهارم
مدیریت منابع انسانی در زمانه ناامیدی و مهاجرت
شرکتهای ایرانی در سالهای آغازین دهه 1400 شمسی با دو پدیده بسیار تأثیرگذار بر کسبوکارشان مواجه شدهاند. آنها با کارکنانی خسته و ناامید، و همچنین مهاجرت کارکنان خود بالاخص در ردههای تخصص...